Die windturbines in de Rosmalense polder, dat valt toch best mee? Of toch niet…

Bij GROEN inZICHT krijgen we vaak te maken met inwoners van Rosmalen of Kruisstraat die denken dat het allemaal wel meevalt met die windturbines in de Rosmalense polder. Die reacties waren voor ons de reden om naast de 3D-impressie die we al eerder op onze website plaatsten, een nieuwe animatie te creëren die alle inwoners van Rosmalen en Kruisstraat een indruk geeft van de windenergiecentrale in de polder. Oordeel zelf. Valt het mee? Of toch niet…

In onderstaande video zijn 66 windturbines in de polder geplaatst. Van 26 windturbines weten we redelijk nauwkeurig waar ze waarschijnlijk komen te staan. Dat is het windturbinepark van Windpark Den Bosch. Dit is een initiatief van projectontwikkelaar Blue Bear Energy en 16 betrokken boeren (bekijk het plan hier). Dit initiatief werd door de projectontwikkelaar fase 1 genoemd.

Daarnaast wilde de projectontwikkelaar ook een fase 2 ontwikkelen in het Osse deel van de polder. Blue Bear Energy en consorten kwamen er echter niet uit met de boeren in de gemeente Oss. De boeren in de Lithse- en Geffense polder mochten tekenen bij het kruisje en vervolgens werd ze jaarlijks een forse vergoeding beloofd. Alleen konden ze op dat moment nog niet met zekerheid zeggen waar de windturbines precies kwamen te staan. Met een beetje pech zou de windturbine naast het huis van de landeigenaar komen te staan, maar op het land van de buurman.

De boeren in het Osse deel van de polder begonnen derhalve hun eigen initiatief, te weten Windcollectief Oss Den Bosch. “Eén handtekening en alles zou worden geregeld”, vertelt melkveehouder Martino van den Hurk van Windcollectief Oss Den Bosch uit Geffen op de website van Duurzaam Oss. “Zo’n grondcontract onderteken je natuurlijk niet zomaar en er waren niet voldoende garanties.”

In onderstaande video hebben we de 66 windmolens van beide initiatieven weergegeven. De eerste beelden zijn vanuit het centrum van Rosmalen. Vervolgens zie je beelden vanuit de Groote Wielen en het ‘moeras’. De video wordt afgesloten met beelden vanuit Kruisstraat en het zicht vanuit het windturbinepark op Rosmalen. Kijk en huiver. En zeg nu eerlijk. Valt het mee? Of toch niet…