FAQ – veelgestelde vragen
Wat wil GROEN inZICHT?
We vinden de Visie Energielandschap van de gemeente te eenzijdig. Daarom hebben we in ons alternatieve plan ‘de LEEFBARE polder’ ook aandacht voor natuur, recreatie, economie, woningbouw en de circulaire economie. Nu kiezen voor een grootschalig industrieel energiepark ten oosten van ’s-Hertogenbosch zet andere opties naar de toekomst dicht. We vragen de gemeente dringend te kijken naar andere aspecten van duurzaamheid dan alleen CO²-reductie.
GROEN inZICHT is ook van mening dat de gemeente ook te ambitieus is in haar doelstelling als het gaat om het opwekken van duurzame energie. Uit onze berekeningen blijkt dat de gemeente met 9 tot 12 windturbines in heel ’s-Hertogenbosch kan voldoen aan de landelijke eisen van de Regionale Energie Strategie (RES). Uitgaande van de door ons voorgestelde ‘windladder’, hoeven er wellicht ‘slechts’ enkele windturbines in de polder geplaatst te worden.
Waarom is GROEN inZICHT opgericht?
GROEN inZICHT is voor duurzame energie en erkent het belang van een klimaatneutrale gemeente ’s-Hertogenbosch, maar is tegen de komst van een grootschalig windturbinepark in de Rosmalense en Nulandse polder. GROEN inZICHT wil de belangen behartigen van omwonenden in Rosmalen, Empel, Gewande, Kruisstraat en Nuland en wil betrokken worden bij de besluitvorming rondom de polder in het algemeen en een mogelijk windturbinepark in het bijzonder. We zijn van mening dat het windturbinepark -met in de Bossche polder mogelijk 26 windturbines en aangrenzend in de Osse polder nog eens tientallen windturbines- een onacceptabele impact heeft op de leefomgeving en zijn bewoners.
Waarom zijn we het oneens met de Visie Energielandschap
Wat hebben windturbines voor gevolgen voor je gezondheid?
Geluidsoverlast
Het feit dat sprake is van “gemiddelden” is zorgwekkend; we accepteren daarmee dat omwonenden gedurende bijvoorbeeld een week veel meer overlast ervaren als dat later in het jaar maar ergens gecompenseerd wordt. Dit is vooral onacceptabel wanneer we daarbij ook nog rekening houden met het feit dat het ‘s avonds, als mensen gaan slapen, veel harder waait dan overdag en dat het juist op dat moment ook nog veel stiller is in de omgeving. De Nederlandse wet beschermt de omwonenden dan ook onvoldoende tegen geluidsoverlast en de wetgever accepteert een bepaalde mate van ernstige geluidshinder. Ook de GGD gaf onlangs aan dat de geluidsoverlast, die windturbines met zich meebrengen, negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van direct omwonenden. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat laag frequent- en infrageluid een effect hebben op de gezondheid, zelfs tot vele kilometers afstand van de bron.
Onderzoek gezondheidseffecten
De GGD gaf onlangs aan dat de geluidsoverlast, die windturbines met zich meebrengen, negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van direct omwonenden. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat laag frequent- en infrageluid een effect hebben op de gezondheid, zelfs tot vele kilometers afstand van de bron.
Het risico dat aan de huidige opzet van de gemeenteplannen kleeft is, dat “gezondheid” in een latere uitwerking van het plan rondom duurzame energie onvoldoende aandacht krijgt. De gemeente kan zich dan te makkelijk verschuilen achter de eerder vastgestelde opgave. Dit is ook precies hetgeen waarvoor de GGD’s in haar brief aan de overheid in oktober 2019 waarschuwden. De windturbines zijn gesitueerd in een polderlandschap dat wat betreft schaal en maat wellicht geschikt lijkt. Echter zijn de windturbines niet gelegen aan een infrastructureel werk waardoor ze geen infrastructurele lijn volgen. Dit voldoet niet aan de structuurvisie Windmolens op Land (lees het artikel van de GGD).
GROEN inZICHT is van mening dat oproepen van dergelijke onafhankelijke en gerespecteerde partijen niet genegeerd mogen worden. Veelal verschuilen beleidsmakers zich (nog steeds) achter het feit dat gezondheidsklachten als gevolg van windturbines niet of onvoldoende wetenschappelijk zijn aangetoond. Wij dringen aan op extra en zorgvuldig onderzoek naar de gezondheidseffecten van een groot aantal geclusterde windturbines. Het voorzorgsbeginsel, dat ook in de Europese grondwet (artt. II-233 jo. II-66) en in het Verdrag tot werking van de Europese Unie (art. 191) is vastgelegd, verplicht de gemeente daartoe. Het is naar onze mening een ontzettend grote fout om, ondanks waarschuwingen vanuit diverse kanten, de inwoners te onderwerpen aan een medisch experiment. Het is ook niet voor niets dat diverse omringende landen, waar men veel meer ervaring heeft opgedaan met windturbines, steeds voorzichtiger worden met het plaatsen van windturbines in bebouwde omgevingen en grotere afstanden van woonkernen aanhouden.